Kull i Svea

Sist oppdatert: fredag 27. november 2009 med tekst og noen nye gamle bilder.

Her er noen bilder som viser litt av virksomheten i Svea.


Detter bildet viser strossa i Svea Nord. Strossa er en 250meter lang kullbrytningsmaskin.


Kuttmaskinen er den delen av strossa som bryter kullet. Kullaget er ca 340cm høyt.


Dette bildet viser selve kutt-trommelen på kuttmaskinen. Trommelen er 215cm i diameter.


Dette bildet ble tatt 9. mars 2006 klokken 15:53
Det viser Stackeren - det er her kullet kommer ut av gruven. Herfra lastes kullet på biler og kjøres til Kapp Amsterdam.


Fra Kapp Amsterdam lastes kullet ombord i store lasteskip som går den lange veien fra Svalbard til kundene på kontinentet.


Kullskipet er et såkalt "PanMax". Denne har en lastekapasitet på 75000 tonn.


Stemningsbilde fra den gamle gruva i Svea(Vest)Lasteanlegget på Kapp Amsterdam. Denne båten er full-lastet med 72000tonn kull.Her er båten kommet til kai og er klar til å fylles med kull.7.mai 2001 kom denne russeren for å bryte opp isen.Mørketid på Kapp Amsterdam.Lasteanlegget fotografert fra flyet. Det er dimensjoner over båtene.Folk og biler blir ganske små. Båten er over 200m lang og ca 40m bredSlepebåter hjelper til når båtene skal til og fra kaia.Det er to slepebåter som hjelper til med å snu kullbåten.Kullet fraktes fra Svea Nord til Kapp Amsterdam med slike lastebiler og dumpere.Det kan være gode snøskavler langt ut i mai...Roger prøver å grave seg ned til en kabelgrøft.Svea "sentrum" en vakker og iskald dag i februar 2001.SveaSnøen legger seg som et teppe over det meste som står i ro for lenge..Det er en god idé å holde seg på veien når man skal brøyte.